Banka Borçlarında Eşin Sorumluluğu isimli yazımızda sizlere bankaya borcunuz olduğunda bu borçtan eşiniz ne kadar sorumludur, yaptırımları nelerdir bunları anlatacağız. Kredi kartı günümüzde insanlar tarafından sık kullanılan, günümüz koşullarında adeta vazgeçilmez olan ve türlü kolaylıklar sağlayan bir araçtır. Fakat yararları olan bu aracın bir o kadar da zararları bulunuyor. Nakit paraya ihtiyaç duymadan yapılan harcamalar ay sonunda biriktiğinde borç ödenemeyecek kadar büyük hale geliyor. Geciktirilen borç üstüne eklenen faiz de cabası. Bankalardan kullanılan kredi borçları ya da yapılan bir alışverişten dolayı biriken bu borçların ödenmemesi durumunda icra işlemi ve haciz işlemleri devreye giriyor. Peki, çekilen bu kredi veya alışveriş borcundan dolayı oluşan banka borçlarında eşin sorumluluğu nelerdir?
Banka Borçlarında Eşin Sorumluluğu :
Temel olarak bu konudan şöyle bahsedebiliriz. Eşler arasında mal ortaklığı bulunması durumu, borç ortaklığı durumunda söz konusu olmamaktadır. Ancak Banka Borçlarında Eşin Sorumluluğu konusu önemlidir ve detayları vardır. Bireylerin üzerinde olan mal kendi şeklinde olup gelen icra ve borçlar yine bireysel olarak borç sahibi olan bireyi etkiler. Medeni hukuka göre sadece boşanmalarda mal ortaklığı gündeme gelebilir. Aksi takdirde bir borç ortaklığı veya bir icra kanalı ile ortak edilmesi kesinlikle olağan değildir.
Eşinin borcundan sorumlu olmayan borçlu, kadın veya erkek fark etmeksizin hiçbir şekilde eşini sorumlu tutamaz. Yani Banka Borçlarında Eşin Sorumluluğu aslında yoktur. Birine gelen icradan dolayı diğer eşin maaşına, tapulu olan mal varlığına, kayıtlı aracına, banka hesabına veya maaşına icra koyması yani haciz etmesi yasal olarak mümkün değildir. Ancak eşin kefil olması durumunda durumlar değişir ve borç ödenmediği durumda haciz ve icra işlemleri eş için geçerli olabilir.
Nelere Dikkat Edilmeli :
Dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır. Eve icra gelebilir, eşyalar haciz yoluyla eşlerin evinden alınabilir. Bunun önünde yasal bir engel yoktur. Fakat eşin kişisel eşyaları takı, mücevher gibi şahsi eşyaları alınamaz. Alındığı takdirde itiraza açık bir durum söz konusudur. Bir diğer husus da eşin vefat etme durumudur. Eş vefat ettiği durumda ondan kalan mallar yasal varislere kalır. Varsa çocukları ve eşi varisler listesinde ilk sırayı alır. Bu mantıkla düşünüldüğünde mal varlığı varislere kaldığı için, eşten dolayı kalan borç da aynı şekilde eşi ve çocuklarına kalır. Ancak eş öldüğü ve borç kaldığı takdirde borçtan artık eş sorumlu olacak demektir.
Sizlere yukarıda Banka Borçlarında Eşin Sorumluluğu konusundan bahsettik ve dikkat edilmesi gereken detayları anlattık. Yazımızı dikkatlice okuyarak bu konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz ve eğer tekrar okumak isterseniz sitemize Google üzerinden ulaşabilirsiniz.