Döviz ile askerlik yapmak yurtdışında yaşayan insanlar için oldukça büyük bir fırsattır. Döviz ile askerlik yapma hakkından yararlanabilmek için kişilerin belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlara uygun olmayan kişiler yurtdışından dövizle askerlik yapamaz.
Başlıklar
Döviz ile Askerlik Nedir?
Dövizde askerlik yurtdışında yaşayan ışığına sahip olan kişilerin askerlik vazifesini yerine getirmesi için konsolos tarafından yürütülen bir uygulamadır. Kişilerin ikamet adresleri Türkiye sınırlarının dışında olsa da her Türk Vatandaşı Türkiye’ye dönebilmek için askeri vazifesini yerine getirmelidir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ve istenen şartları sağlayan herkes dövizli askerlik başvurusu yaparak vatani görevini yerine getirebilir. Dövizli askerlik yapacak olan kişiler belli bir döviz kuru ödeyerek uzaktan bir şekilde askerlik yapabilmektedir. Fakat askerlik yapıldıktan sonra kişiler altı ay boyunca Türkiye’ye giriş yapamaz.
Dövizle Askerlik Yapma Şartları
Sivil askerlik yapmak isteyen kişilerin belli koşulları yerine getirmesi gerekmektedir. Dövizli askerlik yapacak olan kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir. Bununla birlikte fiili olarak üç seneden daha fazla yurtdışında çalışan olmaları gerekir. Doğumu yurtdışında gerçekleşmiş olan ve süresiz oturma izne sahip olan vatandaşlar da en az üç sene yabancı ülkede bulunması gerekir. Çoklu vatandaşlık sahibi olan kişilerde yabancı bir ülkede en az üç sene bulunmuş olması gerekmektedir.
Döviz ile askerliğe başvurmak isteyen kişiler 3 sene yurtdışında çalıştığı ya da yurtdışında oturduğunu kanıtlayabileceği bir belge ile Türk konsolosluğuna başvuru yapmalıdır. Başvuru sırasında istenen tüm evraklar ve belirtilen ücretin ödenmesi gerekir. Bu da Milli Savunma Bakanlığı tarafınca hazırlanmış bir program doğrultusunda tamamlanır.
Döviz ile askerlik yapmak isteyen kişilerin belli evrakları da toplaması gerekmektedir. Bu evraklarda herhangi bir eksiklik olduğu sürece döviz ile askerliğe başvuru yapılamamaktadır. Başvuru evrakları ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- Önlü arkalı bir kimlik fotokopisi,
- Resimli sayfadan bir pasaport fotokopisi
- Oturma izninin bulunduğu evrakın fotokopisi
- Üç adet vesikalık fotoğraf.
- Askerlik için ödenecek olan ücretin ödendiğine dair bir dekontun da çıkartılması başvuru için istenen evraklar arasında yer almaktadır. Bazı konsolosluklar farklı evraklar da isteyebilir. Bunun için kişi yaşadığı ülkenin Türk konsolosluğuna sormalıdır.