Bu yazımızda sizler için milli dayanışma kampanyası nedir hakkında bilgi vermek istedik. Sitemizi ziyaret etmeye devam edin ekonomi borsa finans yatırım fırsatları gibi bir çok konuda bilgi sahibi olun. Gelelim şimdi yazımızın içeriğine…
1- Milli Dayanışma Kampanyası’nın hedefi nedir?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Mart Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında “Milli Dayanışma Kampanyası” adı altında bir bağış kampanyası başlatıldığını duyurdu.
Kampanyanın hedefini de şu sözlerle açıkladı:
“Amacımız yevmiye ile geçimini devam ettiren kesimler başta olmak üzere alınan tedbirlerden kaynaklı mağdur olan dar gelirli vatandaşlarımıza ek destek sağlamaktır.”
2- Yardımlar hangi kurumlar vasıtasıyla, nasıl dağıtılacak?
Erdoğan, yardımların 81 ilde ve her ilçede tespit edilen 1003 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı vasıtasıyla dağıtılacağını söyledi:
“Her ilimizde ve ilçemizde tespit edilen sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımız vasıtasıyla gereksinim sahibi vatandaşlarımızı belirleyip bu yardımları kendilerine sunacağız. Gerekirse muhtarlıklarımızı da döneme alarak kampanyada toplanan paraların en doğru şekilde yerine ulaşmasını temin edeceğiz.”
Bu vakıflar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda bağlı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı. Fakat il ve ilçelerde vali ve kaymakamlara bağlı olarak çalıştığı amacıyla denetimleri Vakıflar Genel Müdürlüğü (Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı), İçişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı doğrulusunda yapılıyor. Vakfın olduğu her il ve ilçedeki mülki amir, vakfın tabii başkanı sayılıyor. Mesela İstanbul’daki vakfın başkanı Vali Ali Yerlikaya. Fakat Ankara, İzmir gibi illerde değişik isimler vakıf başkanlığını vazifesini yürütüyor.
3- Kampanya ne kadar sürecek?
Yetkililerin verilen bilgiye göre şu an amacıyla bir son tarih verilmedi, kampanyanın ucu açık. Fakat koronavirüsle mücadele kapsamıyla sınırlı olması planlandığı amacıyla salgın sona erdiğinde, yani gereksinim kalmadığında, esasen bağış gelmemeye başlayacağı ve kendi kendine sona ereceği öngörülüyor.
Kampanya bir gün evvelce başladığı amacıyla birtakım detaylar şimdilik netleştirilmedi. Salgının boyutlarının yükselmesi ya da azalması halinde tekrardan düzenleme yapılacak.
4- Yardımlar kimlere dağıtılacak?
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Dernekleri, bugüne kadar yaptığı nakdi yardımları, başvuranları tek tek değerlendirerek sürdürüyordu.
İl ve ilçelerde mülkî yönetim amirleri, belediye başkanı, defterdar, millî eğitim müdürü, sıhhat müdürü, gıda, tarım ve hayvancılık müdürü, aile ve sosyal politikalar müdürü, müftü, mal müdürü, sıhhat küme başkanı, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve hayırsever vatandaşlar Mütevelli Heyetini oluşturuyor.
Her bir vakfın mütevelli heyeti, yardımların kimlere yapılacağını, kalitesini ve sayısını belirliyor.
5- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’nın (SYDV) ödenekleri nereden sağlanıyor?
24 Mart günü bir açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk “Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle, SYDV’lere her ay derli toplu olarak aktardığımız kaynak tutarını 135 milyon liradan 180 milyon liraya çıkardık” dedi.
Selçuk, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan SYDV’lere “periyodik pay” kapsamında her ay derli toplu olarak kaynak transferi yapıldığını söyledi.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’nun gelirleri; gelir ve kurumlar vergisinin yüzde 2,8’i, trafik para cezalarının yüzde 50’si, RTÜK gelirlerinin yüzde 15’i, bütçeye eklenilen ödenekler, Kanun ve Kararnamelerle kurulu tespit edilen ya da kurulacak olan fonlardan Bakanlar Kurulu kararıyla %10’a kadar aktarılan gelirler ve her türlü bağışlardan sağlanıyor.