Kazançlı Yatırımlar
Miras Kalan Evin Satışı Nasıl Yapılır ?
Yazar: - 07 Ekim 2022
27
0

Miras kalan evin satışı konusu herkesin merak ettiği şeylerden biridir. Miras kelimesi çoğu kişinin aklında yalnızca ölen kişinin haiz olduğu varlıkların varislere geçmesi olarak bir anlam uyandırsa da, aslında miras bütün borç ve alacakların yanı sıra, vefat eden kişinin haiz olduğu hakların da varisleri geçmesi anlamına gelir. Miras kalan evin satışı hakkında internette bir çok bilgi mevcuttur. Kişi vasiyetname düzenleyerek bir varis atamadıysa, miras kan bağları bulunan eş, kardeş ya da çocuklara bölünmektedir. Miras konusu ile alakalı maksimum kafa karıştıran ve genelde ihtilaf çıkan mevzu ise, gayrimenkullerdir. Miras kalan evin satışının iyi mi yapılacağını çoğu şahıs tarafınca merak edilmiş olduğu için bu yazımızda bu mevzuyla alakalı bütün bilgileri paylaşacağız.

Miras Kalan Gayrimenkulün Satışı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Gayrimenkulün miras kalması halinde satışının yapılması için, ilk önce miras intikalinin yapılması şarttır. Miras kalan mülk, borç ya da alacakların vasilere geçmesi prosedürü şeklinde de malum miras intikali sonrasında, evin satışı gerçekleştirilebilir. Ancak ilk önce miras intikali sonra noterden ya da Sulh Hukuk Mahkemesinden kalıtım belgesinin katılması gerekmektedir. Kişinin varis bulunduğunu yayınlayan kalıtım belgesi ile gayrimenkul üstünde hak istek etmek için tapu müdürlüğüne başvurulması ile süreç tamamlanır. Ancak tapu müdürlüğü başvurusu sırasında birtakım belgelerin hazır bulundurulması gereklidir ve bu belgeler şöyledir:

– Varise ait nüfus cüzdanı
– 1 tane vesikalık fotoğraf
– Miras kalan gayrimenkulün tapu senedi
– Gayrimenkul mesken statüsünde ise DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) belgesi
– Veraset belgesi ya da varislerin temsilcisi var ise vekaletname

İstenen belgeler ile müracaat yapıldıktan sonra, şayet miras kalan ev üstünde tek gerçek sahibi var ise satış prosedürü gerçekleştirilebilir. Birden fazla varis olması halinde evin satılabilmesi için bütün hak sahiplerinin görüş donanmasına varmış olması gerekmektedir.

Hak Sahiplerinin Anlaşamadığı Durumlarda Ev Nasıl Satılır?
Miras kalan evin satışı için tek bir varisi var ise satış ya da üstüne alma işlemleri sırasında şahıs kendi istediği gibi hareket edebilir. Ancak miras üstünde oldukça sayıda gerçek sahibi var ise ve bu kişiler aralarında anlaşamıyorsa, yapılacak tek şey taşınmazın aralarında hisse edilmesini istemektir. Mirasın Paylaşılması davası olarak malum bu hisse edilme sürecinde hak sahiplerinin payları belirlenir ve hepimiz gayrimenkul üstünde eşit hisse sahibi olur. Hak sahipleri satış konusu ile alakalı anlaşamazsa, izale-i şüyu olarak malum ortaklığın giderilmesi davası açılması gerekmektedir. Bu dava kararında miras kalan ev icra dairesi vasıtasıyla aleni artırma usulüne göre satılmaktadır. Satıştan elde edilmiş para da, hak sahiplerine eşit olarak bölüştürülür.

Miras kalan evin oldukça sayıda gerçek sahibi varsa, satış prosedürü sırasında çoğu sorun çıkabilmektedir. Bunu önlemenin en kolay yolu ise, mirası bırakacak olan kişinin vasiyetname hazırlayarak hak sahipleri içinde bölüştürme yapmasıdır.

Miras Kalan Evi Üzerine Alma Süreçleri
Miras kalan evi satmak istemiyorsanız ve üzerinize almayı düşünüyorsanız izlenmesi ihtiyaç duyulan birtakım adımlar vardır. Miras kalan gayrimenkulü üzerinize almak için tapu müdürlüğüne müracaat yapmanız ve şu belgeleri hazır bulundurmanız gerekmektedir;

– Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) poliçesi
– Nüfus cüzdanı
– Veraset vergisi dekontu (ilgili vergi dairesinden alınmalı)
– İntikal vergisi dekontu
– Mirasçılık belgesi

Yukarıdaki belgelerle tapu müdürlüğüne müracaat yaptığınızda, devir işlemleri yapılır ve miras kalan evi üzerinize almış olursunuz. Diğer taraftan şayet gayrimenkul üstünde oldukça sayıda gerçek sahibi varsa, evle alakalı ne şekilde hareket edileceği konusu ile alakalı anlaşmaya varılmış olması gerekmektedir.

Sizlere miras kalan evin satışı nasıl yapılır hakkında bilgiler verdik. Yazımızı dikkatli şekilde okuyarak Miras kalan evin satışı hakkında detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz.

Yazıyı Paylaş:

İlgili Konular

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

DMCA.com Protection Status