Kazançlı Yatırımlar
Regülasyon Ne Demek?
Yazar: - 04 Eylül 2021
54
0

Regülasyon ne demek sorusu, finansal işler ile uğraşan kişilerin mutlaka sormuş olduğu sorulardan bir tanesidir. Regülasyon, Fransızca bir kelime olup “düzenleme” anlamına gelmektedir. Finans alanında ise regülasyon, bir şirketin şirket dışı başka bir kurum tarafından düzenlenmesi ve denetlenmesi uygulamasına verilen addır. Bu müdahaleyi yapan kurumlar, devlet kontrolü altındadır.

Regülasyon, devlet kontrolünde yapılarak doğal tekellerin oluşturacağı olumsuzlukları ortadan kaldırmayı amaçlayan bir uygulamadır. Bu sayede ekonomik çeşitlilik sağlanabilir, devlet piyasaya bu uygulama ile isteği yönü verebilir. Devlet regülasyon uygulamasını sosyal ve ekonomik amaçlarla yapmaktadır. Bu amaçlar, halkı ve devleti koruyacak nitelikte olmaktadır. Regülasyonların artırılması ya da azaltılması, hangi konularda regülasyon yapılacağı da tamamen devlet kontrolündedir.

Dünyada ve ülkemizde artık pek çok kurum ve kuruluş, devlet tekelinden çıkmakta ve özel sektöre doğru yol almaktadır. Bu nedenle devlet özel sektöre dönüşen bu ve diğer kurumları denetlemek ve ekonomiyi olumlu tarafa çekmek için bu regülasyonları uygulamaktadır.

Regülasyon Ne Demek?

Regülasyon Ne Demek?

Regülasyon Ne Demek, Regülasyon Örnekleri Nelerdir

Regülasyon ne demek sorusuna verilen cevaptan sonra, insanlar somut olarak regülasyon örneklerini merak etmektedir. Regülasyon, devletin ekonomik alanda yapabileceği her türlü düzenlemeye verilen addır.

Regülasyon örneklerine bakacak olursak:

  • Asgari ücretin belirlenmesi
  • Fiyat kontrollerinin sağlanması
  • Döviz kurlarının kotrolünün yapılması
  • Uluslararası ticaretlerdeki fiyat belirlemeleri

Gibi regülasyonlar örnek verilebilir. Tüm bu regülasyonları devlet yapabilme hakkına sahiptir.

Regülasyonlar şirketleri ve halkı dolandırıcılıktan, finansal riskten koruyan bir uygulamadır. Kurumlar, sigorta şirketleri ve hatta bankaların uymak zorunda olduğu bu regülasyonlar sayesinde devlet ekonomiyi daha rahat bir şekilde kontrol edebilmektedir. Bu nedenle regülasyonlar devlet yönetimi için son derece önemli bir yere sahiptir. Regülasyonlar olmasaydı finansal suçlar çok büyük oranlarda olabilirdi. Herkesin uyması gereken bu kurallar ve cezalarının olması devletin otoriter gücünün en büyük örneklerinden bir tanesidir.

Yazıyı Paylaş:

İlgili Konular

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

DMCA.com Protection Status