Stop loss nedir sorusu, borsa ve yatırım ile ilgilenen pek çok kişinin araştırdığı konular arasında yer alır. Stop loss, yatırımcıları koruyan oldukça iyi bir sistemdir. Fakat her sistemin olumlu yanları olduğu gibi olumsuz yanları da elbet mevcuttur. Stop loss, kelime anlamı olarak İngilizcede “kaybı durdur” anlamına gelir. Bu da demektir ki stop loss sistemi, yatırımcıların kayıplarına engel olacak ya da az kayıp yaşamalarına neden olacak bir sistemdir.
Zarar kes ya da zarar durdurma emri olarak da bilinen stop loss, bir menkul kıymet ya da bir hisse senedi belirli bir fiyata ulaştığında aracıya verilen ya da satışı direkt olarak gerçekleştiren emire verilen addır. Stop loss, yatırımcıların kaybını sınırlandırmak için kullanılmaktadır. Stop loss emri, yatırımcının kendi kararı ile belirlenmektedir. Fakat bu stop loss noktasını belirlerken oldukça dikkatli olmakta da fayda vardır. Aksi taktirde stop loss sistemi kişiye faydadan çok zarar sağlayabilir. Bu durum 2015 yılında İsviçre Frankı’nın ani dalgalanmalarının yaşandığı zamanda yatırımcılar için gerçekleşmiştir.
Başlıklar
Stop Loss Nedir, Stop Loss Emri Nasıl Verilir?
Stop loss nedir sorusunun cevabı verildikten sonra stop loss emri nasıl verilir sorusuna da kısaca cevap vermek gerekir. Stop loss emri, yatırım işlemi yapılan platform üzerinden verilebilir. Yatırımcının belirleyeceği tutar sisteme girilir ve menkul kıymet bu kritik seviyeye ulaştığında ya satılsın ya da haber verilsin diye bir stop loss emri koyulur. Bundan sonra yatırımcı ne yapacağına karar verecektir ya da kıymet direk olarak satılacaktır. Bu nedenle stop loss emri vermek isteyen kişilerin bu konularda deneyimli olması gerekir. Riskli bir uygulama olabilmektedir.
Stop loss emri verilirken Average True Range (ATR) olarak bilinen değere göre davranmak mantıklı bir hareket olacaktır. Bu değer, belirlenen süredeki ortalama fiyat değişimlerini yakalar ve sizin için geleceğe dair ufak bir tahmin yapmanızda yardımcı olur. Bu süre 10 dakika olabileceği gibi birkaç ay da olabilir. Kısa ya da uzun pozisyon yapmanıza göre bu durum değişiklik gösterecektir.
Stop Loss Nedir?
Stop Loss Avantajları
Stop loss nedir diye soran kişiler bu sistemi iyi anlayabilmek için stop loss sisteminin avantajlarını da araştırmaktadır. Stop loss sisteminin en büyük avantajı yatırımcıyı korumasıdır. Yatırımcıyı korumak için stop loss emrini vermeden önce yatırımcı uyarı almak isteyebilir. Ya da direkt olarak kıymet satılabilir. Bu iki seçenekten dilediğini yatırımcı uygulayabilir. Ayrıca yatırımcı ATR değerine bakarak kıymetin ne gibi değişikliklerden geçtiğinin de analizini yaparak daha doğru kararlar verebilir. Bu nedenle stop loss yatırımcı için büyük bir avantaj olabilir.
Stop Loss Dezavantajları
Stop loss dezavantajlarından en büyüğü bu işlemin büyük bir risk olmasıdır. Kıymetin beklenen düşüşünden daha fazla bir düşüş olur ise yatırımcı satışı gerçekleştiremeyebilir. Böylece yatırımcı birikimini kaybedebilir. Bu nedenle ATR değerine bakılarak iyi bir analizin yapılması şarttır. Yatırımcının kaybını en aza indirmek için uygulanan bir işlem olan stop loss’u yatırımcı iki farklı şekilde uygulayabilir. Birincisi sabit stop losstur ve bu klasik olarak uygulanan kıymetin sabit bir noktaya geldiğinde yatırımcının uyarılması ya da kıymetin satılmasını kapsar. Daha mantıklı olan iz süren stop loss işleminde ise analizler yapılarak otomatik olarak satış yapılması gereken doğru nokta bulunur ve böylece satış gerçekleşir.
Stop loss nedir adlı yazımızda bu sisteme dair detaylı bilgilere yer verdik. Fakat yine hatırlatmak isteriz ki stop loss uygulamak isteyen kişilerin araştırmadan ya da deneyimi olmadan bu sistemi uygulaması oldukça zordur.