Temettü nasıl hesaplanır, sorusu pek çok yatırımcının ilgisini çeken ve merak ettiği sorulardan bir tanesidir. Temettü, tanım olarak herkesin bilmediği bir terimdir. Bu nedenle her şeyden önce temettü nedir, bunun tanımını yapmak gereklidir. Temettü, diğer adı ile kar payı olarak da bilinmektedir. Bir şirketin, elde ettiği karı, hissedarları arasında paylaştırması olayına temettü denilmektedir. Temettü, ortakların hakkı olan bir paydır. Bu nedenle bu payın herkese eşit oranda verilmesi gerekir. Tabii ki bu eşitlik, birim hisse senedi bazındadır.
Temettü dağıtacak olan şirket, bunu belirli bir kurala göre yapar. Temettü dağıtımı yapılması için ilk önce şirketin yıl içerisindeki net dönem karından vergi ve diğer maaş, sigorta vb. giderlerin çıkarılması gerekir. Kalan bu net kazancın %20’sinden az olmamak kaydı ile temettü dağılımı yapılır. Temettü dağıtım kararını yönetim kurulunun teklifi ile birlikte şirket genel kurulu alır.
Başlıklar
Temettü Nasıl Alınır
Temettü nasıl hesaplanır sorusundan önce, temettüyü kimler nasıl alabilir, bu konuyu da netleştirmek gerekir. Temettü alınabilmesi için kişilerin söz konusu olan şirkette bir hisse senedi sahibi olması gerekir. Kişinin bir şirket üzerinde hisse senedinin olması, o şirkete ortak olduğu anlamına gelir. Bu nedenle de şirketin net karından bu yatırımcı da ortak olduğu orana göre pay alır. Bu duruma temettü adı verilir. Temettü alınabilmesi için hisse senedi sahibi olmak yeterlidir. Bu temettünün alınacağı zamandan bir gün önce dahi hisse senedi sahibi olunsa, temettü alınabilir. Bu ortaklıktan doğan bir haktır.
Temettünün hissedarlara ne zaman dağıtılacağı ise şirket tarafından hisse senedi sahiplerine duyurulur. Temettü dağıtımı hissedarlara nakit bir şekilde yapılabileceği gibi hisse senedi olarak da yapılabilir. Verilecek olan bu hisse senedi bedelsiz hisse senedidir. Şirket, hissedarların yatırım hesaplarına temettüyü otomatik olarak göndermektedir.
Temettü Nasıl Hesaplanır
Temettü nasıl hesaplanır sorusuna gelirsek, bu hesap aslında oldukça kolay ve düz bir hesaptır. Şirketin net karından en az %20’sini hissedarlarına temettü olarak dağıtması gerektiğini biliyoruz. Bu işlem yapılırken hisse senedi bazında işlem yapılır. Yani tüm temettü, hisse senedi çok olan kişiye çok, az olan kişiye de az oranda dağıtılacaktır. Bu durum da şirket üzerinde daha çok hak sahibi olan kişilerin daha çok temettü almasına sebep olmaktadır.
Temettü Nasıl Hesaplanır?
Hisse senetleri nominal olarak ölçülmektedir. Bu nedenle her bir hisse senedi borsada 1 TL olarak belirlenmiştir. Şimdi temettü dağıtımını bir örnek ile açıklayalım.
Bir şirket %20’lik kar payını tüm hissedarlarına pay edecektir. Bu durumda bir hisse senedi olan kişinin 1 TL nominal karşılığı olarak 0,20 TL kar payı alması beklenir. İki hisse senedi olan kişi ise 0,40 TL kar alacaktır. Bu durum böyle devam etmektedir.
Eğer bir şirket %30’luk kar payını temettü olarak dağıtacaksa ve bir hissedarın 100 hisse senedi olduğu bilinirse, bu 100 TL’ye tekabül eder. 100 x %30 = 30 TL olacağından bu kişinin kar payı 30 TL’dir.
Temettü nasıl hesaplanır ve nasıl dağıtılır konusuna ek olarak da şunu söyleyebiliriz: Temettü dağıtımından sonra hisse senetlerinin fiyatlarında bu orana göre düşüş yaşanacağı da belirtilmelidir. %30’luk kar payı dağıtımı yapan bir şirketin hisse senetlerinde 0,30 TL’lik bir düşüş yaşanacak ve şirketin hisse senetleri de 0,7 TL’den satışa çıkarılabilecektir.
Temettü ödemeleri hissedarlara en fazla iki gün içerisinde gönderilecektir. Bu temettü ödemesi kişilerin yatırım hesaplarına gönderilmektedir.