Yatırım Fonu Nedir? Getirileri Ne Kadardır?
Yatırım fonları, yatırımcılara büyüme ve kazanç sağlamak amacıyla geliştirilmiş yatırım araçlarıdır. Yatırımcılar detaylı hisse senetleri, değerli madenler ve tahviller sahibi olan yatırım fonlarından pay alarak kazanç sağlayabilirler.
Yatırım fonları portföyü çeşitlendirmek amacıyla de olabildiğince işlevseldir. Gerek büyük gerekse de ufak yatırımcılar detaylı menkul değerleri sahibi olan yatırım fonlarından pay alarak varlıklarını çeşitlendirebilirler. Çeşitlendirme her yatırımcı amacıyla mühimdir, zira bu teknik vasıtası ile risk azaltılabilir.
Yatırımcıların beklenti, risk ve tercihlerine göre pay alabileceği fazlası yatırım fonu türü vardır. Yatırım fonları vatan içi ve vatan dışı borsalarda prosedür gören hisse senetleri, altın gibi değerli madenler ya da tahviller içerebilir. Bu amaçla de yatırım fonu getirileri, fonların içerdiği varlıklara göre değişiklık gösterir.
Yatırım fonlarından pay almayı düşünüyor ve birikimlerinizi değerlendirmek istiyorsanız hazırladığımız yatırım fonları rehberi bir yerlerden başlamanıza yardımcı olabilir. Fakat tabii evvelce yatırım fonlarını tarif etmeniz iyi olur.
Hisse Senedi Fonları
Hisse senedi fonları şirketlere ait hisse senetlerini içerir ve fon toplam sayısal değerinin büyük bölümü sürekli olarak hisselere yatırılır. Bir hisse senedi fonu, fonun kapsam ve stratejisine göre, Türkiye ya da diğer bir ülke borsasında prosedür gören şirketlere ait hisselerden oluşabilir ya da belirli bir ülke borsasında prosedür gören pazar sayısal değeri en yüksek şirket hisselerinden de oluşabilir. Söz hususu hisse senedi fonları olduktan sonra alternatifler çoktur.
Bu tür fonlar hisse senedi yoğun olduklarından, hisse senedi pazarlarındaki olağan tehlikeleri taşır. Fakat tabii bununla beraber, hisse senedi fonları olabildiğince yüksek yatırım getirisi potansiyeline sahiptir. Her yatırımcının beklenti ve risk seçimine göre bir hisse senedi yatırım fonu bulması ve varlıklarını çeşitlendirerek potansiyel getirilerini arttırması olası olabilir.
Borçlanma Araçları ve Para Pazarsı Fonları
Borçlanma araçları fonlarında, fon portföyünün büyük bölümü sürekli olarak kamu ya da özel sektörler ya da her ikisine aniden yatırılır. Pazar koşullarına bağlı olmakla eş güdümlü genelde, belirli dönemlerde bu fon türü portföyleri fazlasınluklu olarak özel sektör borçlanma araçlarından oluşur.
Para pazarı fonlarında ise fon toplam sayısal değerinin büyük bölümünü sürekli olarak likiditesi yüksek para ve sermaye pazarı araçlarına yatırır. Bu fonlar çok büyük tehlikeler alabilmek istemeyen, lakin aynı vakitte yatırımlarının sayısal değerini güvenliğini sağlamak isteyen yatırımcılar amacıyla uygundur.
Kıymetli Maden Fonları
Kıymetli maden fonları, fon toplam sayısal değerinin büyük çoklığını değerli maden, değerli maden sertifikası ya da değerli madenlere dayalı araçlara yatırır. Bu tür fonlar çeşitlendirme ve değerli madenlere yatırım gerçekleştirmek isteyenler amacıyla iyi bir alternatiftir.
Küresel altın pazarındaki fiyat gelişmelerini yatırımcılara yansıtan altın fonları, bilhassa çok çok risk alabilmek istemeyen ve altının Türk lirası cinsinden getirisine paralel getiri sağlamak isteyen yatırımcılar amacıyla en uygun bir tercih olabilmektedir.
Yatırım Fonu Getirileri
Yatırım fonu getirileri bir fonun yatırım yaptığı varlıklar ve yatırım stratejisine göre değişiklık gösterebilir. Mesela hisse senedi fonları altın fonlarına kıyasla daha yüksek rizikoya sahip olurlar; lakin aynı vakitte altın fonlarına nazaran daha yüksek getiri potansiyelini de yanında getirirler.
Bununla eş güdümlü, fonun idare biçimi ve yatırım stratejisi de getiriler yönünden mühimdir. Mesela, iki değişik fon yöneticisi doğrulusunda yönetilen iki değişik altın fonu aynı kazanımları sağlamayabilir. Bunun sebepleri fonların varlık seçimi, yatırım stratejileri, giderleri ve idare ücretleridir. Bu amaçla yatırım yapmadan evvelce fonları karşılaştırmak artı ve eksilerini görmek iyi bir düşünce olacaktır.
Yatırım Fonlarının Avantajları
Birçok yatırımcı, menkul değer alım ve satımı amacıyla çok yüksek ücretler ödüyor ve bu masrafları gözden çıkarıyor. Dahası, fazlası yatırımcının pazaryı takip etmek amacıyla nerdeyse hiç vakti olmuyor. Bu amaçla de anlık yükseliş ya da düşüşlere reaksiyon vermeleri ve fırsatlardan yararlanabilmeleri zorlaşabiliyor.
Yatırım fonları bu anlamda mühim bir üstünlük sağlıyor. Zira yatırım fonları, yatırımcılar adına menkul değer satın alan ve satan profesyonel eksperler doğrulusunda yönetiliyor. Bir yatırımcı fon paylarına sahip olmak amacıyla ücret ödüyor, lakin aynı vakitte varlıklarını profesyonellere emanet etmiş oluyor. Üstelik her yatırımcı yatırım fonları vasıtası ile varlıklarını daha düşük maliyet ve çok daha basit bir şekilde çeşitlendirerek tehlikeleri dağıtabiliyor.