Kazançlı Yatırımlar
Yatırım Nedir? Nasıl Yatırım Yapılır?
Yazar: - 25 Mart 2020
354
0

Yatırım, hepimizin bildiği üzere servet meydana getirmek amacıyla sarfedilen bir araçtır. Fakat süregelen kanının aksine yatırım, yalnızca varlıklı kişilerin icra edebileceği bir eylem değildir. İsteyen ve aklını kullanan herkes bütçesine ideal bir yatırım uygulaması belirleyerek yatırım yapabilir. Üstelik küçük oranlar koyarak uzun vadede birikim gerçeklştirmeyi gerçekleştiren yatırım araçlarının türemesiyle eş güdümlü bundan sonra “Param yok ki, ne yatırımı yapayım!” gibi bahanelere yer yoktur. Peki yatırım ile kumar arasındaki fark nedir sizce? Cevap son derece basit: Yatırım, uzun vadede meyve veren bir süreçtir ve öyle kaşla göz arası şark kurnazlığı yaparak kısa yoldan varlıklı olmaya çalışan kumarbazlar amacıyla pek de doğru alternatif değildir.

Bu işlerin basit olmadığını pekâlâ anlıyoruz, o yüzden de yatırımın ne olduğunu bilmeyenler amacıyla kapsamlı bir makale hazırladık. Yazımızda yatırımın anlamından tutun da paradan para kazanmaya, piyasaların yapısından belli başlı stratejilere kadar pek çok değişik konuyu ana hatlarıyla ele almaya çalıştık. Hepinize eğlenceli okumalar dileriz.

Yatırım Nedir?
Gelir ya da kâr elde etmek hedefiyle eldeki para ya da sermayeyi kullanarak oluşturulan girişimleri yatırım olarak adlandırırız.

Efsanevi iş adamı Warren Buffett, yatırım kavramını “istikbalte daha çok kazanabilmek amacıyla şimdi bir oran parayı harcamak” olarak tanımlar. Yatırımın amacı, elinizdeki serveti büyütmek amacıyla paranızı bir ya da aniden çok şekilde değerlendirmektir.

Hatta vakası daha da kısa biçimde açıklayacak olursak “yatırım çok çalışmaktan ziyade daha akıllıca hareket etmekten ibarettir” diyebiliriz. Çoğumuz sahip olduğumuz işe dört elle sarılır, gerektiğinde gece gündüz çalışırız. İşte geçirdiğimiz saatlerin kimi vakit haddi hesabı olmaz, tabii bununla eş güdümlü hayatımızda pek çok şeyden feragat ettiğimiz gibi gerilimden de nasibimizi alırız. Peki çalışıp durduk, sonra ne yapacağız? Parayı bir kıyıya koyup mucizelerden mi medet umacağız? Tabii ki de hayır. Boş boş beklemektense gidip alın teriyle kazandığımız parayı daha aydınlık istikballer amacıyla değerlendireceğiz!

Şimdi mevzuya diğer bir yönden yaklaşalım. Yatırım, aynı vakitte elinizdeki parayı hangi alanlarda kullanacağınızı ve sizin amacıyla nelerin evvelcelikli olduğunu saptamanızı de gerçekleştiren bir eylemdir. Paranızı harcayarak kısa vadede benliğinizi tatmin edebilirsiniz. Örneğin yeni bir kıyafet alarak kendinizi şımartabilir, Maldivler’de leziz ve egzotik bir akşam yemeği yiyerek keyfinize keyif katabilirsiniz. Bu saydıklarımızın hepsi hayatınızı güzelleştiren ayrıntılar olup gerçekte isteklerinizi bastırmak amacıyla gerçekleştirdiğiniz eylemlerdir Yatırım ise kısa vadede bazı lükslerden vazgeçmenizi ve finansal anlamda geleceğinizi evvelceliklendirmenizi gerektirir.

Yatırım yapan insan bir yandan hayatını idame ettirirken bir yandan da istikbal günleri düşünerek parasını en iyi şekilde değerlendirmeye çalışır, doğru hareket ederse de eninde sonucunda emeklerinin mükâfatını gani gani alır.

Herhangi bir hisseye ya da emlağa para yatırırken amacınız nedir? Örneğin “Azı karar fazlası zarar; çok risk almayayım, kazancım çok olmasa da problem değil.” mi diyorsunuz? Yoksa iki çocuklu bir ebeveynsiniz ve evlatlarınızın üniversite masraflarını rahatça karşılayabilmek gibi uzun vadeli bir gayeniz mi var?

Belki de hayatta onlarca parasal hedefiniz var ve hepsi amacıyla değişik yatırımlar gerçeklştirmeyi göze aldınız? Gördüğünüz gibi bunların hepsi mümkün. Burada asıl söylemek istediğimiz şey şu: Siz siz olun, rastgele bir şeye emek ve para harcamadan evvelce kendinize “Amacım ne?” sorusunu defalarca problem. Bu soruya dürüstçe yanıt verirseniz kendiniz amacıyla kesinlikle en doğru yolu bulursunuz.

Yatırım Çeşitleri
Günümüzde pek çok değişik yatırım türü sahip olunan. Yatırım ortaklıkları, borsa yatırım fonları, bireysel paylar, kapalı uçlu yatırım fonları, gayrimenkul, alternatif yatırım biçimleri ya da şirket sahibi olmak bunlardan yalnızca birkaçı dersek abartmış sayılmayız.

Alternatif Yatırımlar
Hisse senetleri, tahviller, yatırım fonları ve borsa yatırım fonları (ETFs) dışında daha pek çok para kazanma yönteminin sahip olunan olduğunu söyleyebiliriz. Dilerseniz anında şimdi bunlardan birkaç adedini ele alalım.

Örneğin büro ya da ev alarak gayrimenkul yatırımları yapabilirsiniz. Dilimizde GYO olarak geçtiğimiz gayrimenkul yatırım ortaklıkları vasıtası ile yatırımcıların paraları ortak bir havuzda toplanır ve emlak satın alınır. GYO’lar da tıpkı paylar gibi alınıp satılır. GYO’lara yatırım gerçeklştirmeyi gerçekleştiren yatırım fonları ve borsa yatırım fonları (ETFs) da sahip olunantur.

Serbest fonlar ve özel sermaye fonlarını da alternatif yatırım biçimleri kategorisine dahil edebiliriz. Tabii bu iki yatırım şeklinden yararlanabilmeniz amacıyla evvelce “akredite yatırımcı” olmalı, bunun amacıyla de belirli bir net değer ve gelir civarına erişmelisiniz. Serbest fonlara yatırılan paralar anında anında her alanda kullanmak mümkün ve özellikle çalkantılı piyasalarda tabiri caizse ayakta kalmanızı sağlayabilir.

Özel sermaye fonları ise şirketlerin halka arz olmadan sermaye arttırmasını sağlar. Bu ikilinin dışında bir de yatırımcılara emlak havuzlarından hisse veren özel gayrimenkul fonları sahip olunantur. Son olarak belirtelim, bu saydığımız alternatiflerin fazlası, paraya erişim konusu ile ilgili bazı kısıtlamalar getirmektedir. Yani diyelim ki alternatif bir fona 10.000 lira koydunuz, bu parayı işlettiniz ve bir müddet sonra her gün bir bölümünü çekmek istiyorsunuz. İşte alternatif yatırım türlerinin fazlasında buna izin verilmez ve paranızı çekmek amacıyla belirli vakit Aralıklarını beklemeniz gerekir.

Yazıyı Paylaş:

İlgili Konular

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

DMCA.com Protection Status