Kazançlı Yatırımlar
Yeni Doğan Bebek Parası Ne Kadar, Nasıl Alınır 2022
Yazar: - 14 Şubat 2022
45
0

Bebek parası 2022 senesinde asgari maaşın düzenlenmesiyle yeniden düzenleneceğine dair birtakım görüşmeler içerisinde yer alan, gündemde olan bir konuydu. Yeni doğan bebek parası annenin çalışma durumuna göre ve bebeğin durumuna göre değişiklik gösterecektir. Doğum parası 2015 senesinden sonra doğan çocuklar için geçerli bir uygulamadır. Aynı zamanda bu uygulamadan yararlanmak isteyen kişilerin belirli şartlara uygun olması da gerekir.

Başlıklar

Bebek Parası Nasıl Alınır?

Yeni doğan bebek parası devlet tarafından karşılıksız verilmektedir. Çalışan kadınların doğum parası alabilmesi için doğum izninden önce işten ayrılması gerekir. Bununla birlikte izinden sonraki 112 gün içinde annelerin çalışmaması da gerekir. Doğum parası almak isteyen anneler eğer SGK’lı ve çalışmıyorsa doğum parası için babanın çalıştığı koşullar dikkate alınmaktadır. Doğum parası alabilmek için istenen evraklar ve başvuruda yapılması gerekenler şu şekildedir;

  • Yeni doğmuş olan bebeğin T. C. Kimlik kartının çıkarılmış olması gerekir.
  • Baba ya da anneden biri T. C. vatandaşı olmalıdır.
  • Aile, çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı sitesinde bulunan Doğum yardım başvurusu dilekçenin alınması ve doldurulması gerekmektedir.

Yukarıda istenen evraklar tamamlandıktan sonra kişiler gerekli başvuru formlarını ve dilekçelerini de tamamlayarak posta yoluyla ya da direkt elden Sosyal Hizmet Merkezlerine ya da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine başvurularını gerçekleştirmelidir.

SGK çalışanı olan bir kadının asgari maaş aldığı düşünülürse doğum parası olarak 12 bin 450 lira ödeme yapılmaktadır. Eğer birden fazla çocuk varsa bu ödemenin 2 katı olarak yeni ödeme yapılmaktadır.

Doğum Parası Almak İçin Aranan Şartlar

Bebek parası almak için aşağıdaki şartlara uygun olmak gerekir;

  • Doğum gerçekleştirilmeden önceki 1 sene içerisinde en az 90 gün sigorta için prim yatırılmalıdır. Doğum izninden daha önce işten ayrılan kişiler bu ödeneği alamazlar.
  • Kadının çalıştığı kurumdaki sigortalık halinin dam etmesi gerekmektedir. Rapor kapsamı içerisinde yani doğum izni olan 112 gün içerisinde hiçbir şekilde iş yerinde çalışmamalıdır.
  • Kadın çalışan, gittiği doktor tarafından verilen raporu iş yerine teslim etmelidir. Gereken diğer işlemler iş yeri tarafından yapılacaktır.

 

Yazıyı Paylaş:

İlgili Konular

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

DMCA.com Protection Status